Vakbond en ondernemingsraad altijd een verplichte rol tijdens een reorganisatie?
Door de coronacrisis staat de omzet bij bedrijven steeds meer onder druk. Dit kan een reden zijn om te reorganiseren. Een uitgewerkt reorganisatieplan kan helpen om de reorganisatie overzichtelijk te houden.
Ook kan hierin worden opgenomen welke organisaties moeten worden geraadpleegd bij een reorganisatie. De rol van de vakbonden, het UWV of de ondernemingsraad is vastgelegd in de Wet melding collectief ontslag (‘WMCO’) en de Wet op de ondernemingsraden (WOR).
Maar wanneer is er dan sprake van een collectief ontslag in de zin van de WMCO? Hiervoor zijn drie criteria van belang:
- Een ontslag van 20 werknemers of meer;
- Binnen een termijn van 3 maanden;
- Binnen 1 werkgebied van het UWV. (De werkgebieden zijn te vinden op de site van het UWV)
Als de ondernemer heeft vastgesteld dat het om een collectief ontslag gaat moeten er namelijk meer regels in acht worden genomen.
Bij een collectief ontslag moet de ondernemer een melding doen bij het UWV. Daarnaast moet de ondernemer de vakbonden met leden binnen het bedrijf melden dat er werknemers collectief worden ontslagen. Vervolgens zal er een overleg plaatsvinden tussen de ondernemer en de vakbonden over de voorgenomen ontslagen.
In veel gevallen moet ook de ondernemingsraad geraadpleegd worden. Zorg ervoor dat de ondernemingsraad van alle informatie wordt voorzien.
Een ondernemer is verplicht om advies uit te brengen over elk voorgenomen besluit tot een belangrijke wijziging in de organisatie van de onderneming. Of een besluit belangrijk is hangt af van de vraag of het besluit gevolgen heeft voor het aantal arbeidsplaatsen, de arbeidsomstandigheden en de arbeidsvoorwaarden.
Het is verstandig om bij een reorganisatie de ondernemingsraad te betrekken om het draagvlak van de maatregelen te vergroten.
Is er sprake van een ‘adviesplichtig’ besluit dan mag je als ondernemer nog geen concrete stappen zetten in de reorganisatie zolang de ondernemingsraad hier nog niet over heeft geadviseerd. Het kan nuttig zijn om de ondernemingsraad in een vroeg stadium te betrekken. Als de ondernemingsraad al vooraf op de hoogte is van de situatie en de gevolgen, zullen zij minder tijd nodig hebben in het adviestraject zelf.
Ook de onderbouwing voor de reorganisatie moet al doordacht zijn voordat de adviesaanvraag wordt ingediend. De adviesaanvraag komt namelijk in de ontslagprocedure bij het UWV ook aan bod. Als de onderbouwing daar sterk afwijkt van de eerdere motivering, kan tot problemen leiden bij het UWV.
Als een ondernemingsraad positief staat tegenover de reorganisatieplannen dan kan dit helpen in de onderhandelingen met werknemers die door het ontslag worden geraakt. Een helder plan van de ondernemer kan de periode van reorganiseren verkorten. En met een kortere periode van reorganiseren kan de ondernemer behoorlijk wat uitsparen. Laat als ondernemer altijd beoordelen of er sprake is van een collectief ontslag.
Heb je een vraag over collectief ontslag of de rol van de organisaties hierin? Neem dan contact op!