Eenvoudiger ontslaan tijdens NOW3?

Op dit moment houdt de coronacrisis bedrijven nog behoorlijk in de greep. Terwijl de loonkosten doorlopen, staat de omzet bij bedrijven nog steeds onder druk. Dit kan voor werkgevers de reden zijn voor het indienen van een ontslagaanvraag bij het UWV.

Het UWV kijkt kritisch naar de onderbouwing van de ontslagaanvraag. Het is in deze tijd niet voldoende om te verwijzen naar de gevolgen van Corona. Werkgevers moeten aantonen dat het structureel slecht gaat met het bedrijf; niet alleen nu, maar ook over zes maanden. Daarbij is van belang dat er rekening wordt gehouden met het eventuele beroep op de NOW.

Vanaf maart tot en met september zijn de NOW1 en NOW2 van kracht geweest. Per 1 oktober 2020 geldt NOW3. Deze bestaat uit 3 tijdvakken van 3 maanden, tot 1 juli 2021. NOW3 kent een geleidelijke afbouw van vergoedingspercentages van 80%, naar 70%, naar 60%.  

Het grote verschil tussen NOW2 en NOW3 is dat de werkgever, die in aanmerking komt voor NOW3, zonder ontslagboete werknemers via het UWV wegens bedrijfseconomische redenen kan ontslaan. Wel blijft de wettelijk geregelde ontslagbescherming in stand. NOW3 staat voor een inspanningsverplichting van werkgevers.

Een werkgever die gebruikmaakt van staatssteun en toch iemand ontslaat op bedrijfseconomische redenen, moet contact opnemen met het UWV om afspraken te maken over begeleiding naar ander werk. Het enkele contact tussen de ondernemer en het UWV lijkt voldoende. Doet werkgever dit niet dat staat daar een boete tegenover van 5 procent op de NOW-regeling.

Door de ontslagboete niet op te nemen in NOW3 wordt ontslag op bedrijfseconomische redenen met enkel een inspanningsverplichting eenvoudiger. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met mij op!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart