Stoelendans tijdens reorganisatie
Bij een reorganisatie zijn werkgevers gebonden aan strikte regels. De mogelijkheid om functies te laten vervallen of nieuwe functies te creëren zal met de nodige zorgvuldigheid moeten gebeuren. Dit noemen we ook wel de stoelendans-methode.
Werkgever zal moeten beoordelen of de vervallen functies en de nieuw gecreëerde functies uitwisselbaar zijn. Indien geen sprake is van uitwisselbaarheid tussen de vervallen functies en de nieuwe gecreëerde functies worden alle werknemers in de vervallen functie boventallig verklaard. Werkgevers geven deze boventallige werknemers de mogelijkheid op de nieuw gecreëerde functie te solliciteren. Werkgever heeft namelijk de herplaatsingsplicht.
De vervallen functies en de nieuw gecreëerde functies moeten daadwerkelijk van elkaar verschillen. Er is dan namelijk geen ruimte voor de zogenoemde ‘cherry picking.’ Hier wordt kritisch naar gekeken!
Dit geldt ook als de oude en nieuw gecreëerde functie niet volledig uitwisselbaar zijn en een deel van de werkzaamheden uit de oude functie wordt voortgezet in een nieuwe functie. Dan moeten werkgevers op basis van het zogenoemde omgekeerde afspiegelingsbeginsel bepalen welke werknemer de functie als eerste moet worden aangeboden.
Uiteraard moet de werknemer dan wel geschikt zijn voor de functie. De geschiktheid kan ook door middel van scholing binnen een redelijke termijn worden bewerkstelligd.
Het staat een werkgever dus niet vrij om zelf te bepalen welke werknemers hij zelf het liefst wil behouden voor de nieuw gecreëerde functies. Alleen bij duidelijk verschillende functies staat het een werkgever vrij om zelf te bepalen welke werknemers het meest geschikt zijn voor de nieuwe functie.
Vragen over de (toepassing van) stoelendans-methode? Neem contact met mij op!